Hoe ontstaat hoofdluis

Hoofdluis kun je van het een op het andere moment krijgen. Vaak kun je niet eens achterhalen waar en wanneer je het hebt opgelopen. In deze blog vertellen wij je hoe de hoofdluis ontstaat. 

Waar komen luizen vandaan 

De hoofdluis (Pediculus humanus capitis) is een zeer klein insect dat behoort tot de dierluizen of Phthiraptera. De hoofdluis is familie van de kleerluis. Het is een van de bekendste insecten die leeft van het bloed van de mens en tevens een van de wijdst verspreide soorten. 

Maar waar komen luizen dan vandaan? Waar hoofdluis precies vandaan komt weten we eigenlijk niet. Bepaalde diersoorten specialiseren zich en bij parasieten uit dat zich in een één of een beperkt aantal gastheren.

Incubatietijd 

1 tot 2 weken na infectie kan er jeuk ontstaan. Deze tijd wordt dan ook de incubatietijd genoemd. De hoofdluizen hebben een levenscyclus die uit verschillende stadia bestaat: een eistadium, drie nimfstadia en een volwassenstadium. De totale ontwikkeling van ei tot nimf duurt gemiddeld 7 dagen en van nimf tot volwassen luis 7-10 dagen, gemiddeld 9 dagen. Onder normale omstandigheden blijft een volwassen luis nog gemiddeld 20 dagen (tussen 12-31) leven waarbij het vrouwtje gemiddeld vijf eitjes per dag legt.

Besmettingsweg  

Hoe raak je besmet met hoofdluis. Over het algemeen wordt de hoofdluis overgebracht door direct haar-haarcontact. De rol van overdracht via kammen, mutsen, jassen, petten, sjaals, koptelefoons, knuffels en beddengoed is nooit wetenschappelijk aangetoond.

© Copyright - Pronova Laboratories
VAT number NL 80 92 06 353 B02 - KvK-nummer 17126800